En ubrukt gresslette mellom et skogholt og fotballbanene på Berg stadion er omgjort til et nærmiljøanlegg som er åpent for alle. Anlegget til Berg Idrettslag er nå et viktig samlingspunkt for lokalsamfunnet, som tilrettelegger for både organisert idrett og uformell aktivitet for lokalbefolkningen.
Anlegget er anbefalt av Halden kommune.
Bakgrunn
Berg IL er en breddeklubb som primært rekrutterer medlemmer fra den lokale barneskolen. For å gjøre klubben mer attraktiv for barn fra flere skoler, ønsket Berg IL å utvikle Berg Stadion til et mer innbydende og inkluderende anlegg. Et ubrukt område mellom fotballbanene og skogen ble sett som en ideell mulighet for utbygging, med mål om å tiltrekke seg flere barn og unge, samtidig som det skulle komme hele lokalsamfunnet til gode.
Ambisjonen var at anlegget ikke bare skulle favne de som deltar i organisert idrett, men også tilby aktiviteter som engasjerer folk i alle aldre. Dette har gjort Berg IL til et populært samlingssted for både medlemmer og ikke-medlemmer, med et anlegg som er i aktiv bruk også utenom den organiserte idretten.
Om anlegget
Nærmiljøanlegget ligger på Berg Stadion i Halden kommune, omtrent 7 km fra bysentrum, og i umiddelbar nærhet til Berg barneskole. Flere boligområder ligger innen gangavstand fra anlegget.
Fasiliteter
Berg stadion er ikke lengre et anlegg kun for de som er fotballinteresserte. Nærmiljøanlegget har nå en rekke ulike fasiliteter som inviterer til ulik bruk:
- Lekeområe med klatrestativ, sklie, huske, karusell, trampoline og lekepaneler
- Bordtennisbord
- Sjakkbord
- Kiosk med toalett og bod
- Sosial sone med universelt utformede sittegrupper
- Cageballbane - en "ballbinge" med tak og vegger av nett som kan brukes til å spille fotball, basketball, håndball, innebandy og ishockey om vinteren (da islegges banen)
- Pannabane - en liten åttekantet bane som kan brukes til å spille fotball og bandy, 1-mot-1
- Teqballbord - en kombinasjon av fotball og bordtennis
- To 3'er-fotballbaner
Materialvalg og tekniske løsninger
Anlegget er konstruert med materialer av høy kvalitet med lang levetid, slik at man unngår slitasje og hyppige utskiftninger. Det er blant annet brukt galvanisert og pulverlakkert stål, samt enkelte elementer i rustfritt stål. Overflater og plattformer i lekeområdet er laget av HDPE og HPL.
Kunstgress med ifyll av sand brukes som underlag ved 3'er-banene, teqballbordet, bordtennisområdet og pannabanen. Lekeområdet har også underlag av kunstgress med sandifyll, kombinert med shockpads og mønstre i helstøpt gummidekke, som sikrer universell utforming. Karusellen på området er også universelt utformet og har plass til rullestolbruker. Cageballbanen har Sport Court-underlag for optimal ballstuss.
Sosiale soner og områder rundt aktivitetsflatene er asfaltert for å skape et rent, innbydende og universelt utformet område. Hele området er opplyst med LED-belysning.
Fargevalg
Berg IL sine farger er blå og rød. Derfor er dette gjennomgående farger på hele nærmiljøanlegget. Fargene gir et levende, men ikke overveldende inntrykk.
Brukere
Berg barneskole og nærliggende barnehager bruker nærmiljøanlegget regelmessig på dagtid. Bruken av anlegget har økt betydelig etter at nærmiljøanlegget ble bygget. I helgene og på kveldstid er det mye aktivitet, hvor barn, voksne og besteforeldre samles. Mens eldre søsken trener fotball, kan yngre søsken leke på lekeplassen rett ved siden av. Cageballbanen er svært populær og brukes både til basketball og fotball.
Prosess
Det var et felles ønske om å tilby flere aktiviteter enn bare fotball på Berg Stadion, med mål om å engasjere folk i alle aldre og bidra til positiv medlemsutvikling for klubben.
På Berg ILs årsmøte i 2021 ble det bestemt at det skulle gjøres en utvidelse av idrettsanlegget. Det var et felles ønske om å tilby flere aktiviteter enn bare fotball på Berg Stadion, med mål om å engasjere folk i alle aldre med et ønske om at det skulle bidra til positiv medlemsutvikling for klubben.
Klubben begynte å søke midler og tidlig sommer 2022 fikk klubben tilslag fra Sparebankstiftelsen. Klubben innhentet separate pristilbud for grunnarbeid, fundamentering, utstyrsleveranse med montering og elektrisk arbeid.
Senere samme år inngikk klubben en avtale med en totalleverandør av alt til lekeplass, utendørs trening og aktivitet. Leverandøren kunne tilby arkitekttegninger, som inkluderte et 3D-forslag som gjorde det mulig å visualisere det fremtidige anlegget. 3D-tegningene tilrettela også for forhåndsjusteringer av elementplassering, tekniske løsninger som gjerdeplassering, vannavrenning og kabelføring. Løsningsforslaget fra totalleverandøren ble lagt frem for klubbens medlemmer på ekstraordinært årsmøte høsten 2022, og ble vedtatt der.
Varene for det nye anlegget ble bestilt i oktober 2022. En lokal entreprenør stod for grunnarbeidet før totalleverandøren startet arbeidet med anlegget våren 2023. Byggetiden for nærmiljøanlegget var omtrent på åtte måneder, fra mars 2023 til september 2023. Flere medlemmer i klubben bidro med sin kompetanse underveis.
Lokale samarbeid
Det ble opprettet et samarbeid med en yrkesfagslinje på en nærliggende videregående skole. Elevene har bygget kioskbygningen med toalett og bod som en del av deres praktiske yrkesfagsundervisning. Materialene til byggingen av kiosken ble sponset av en trevareprodusent fra området. Det ble også lagt ned mange dugnadstimer, særlig med montering av Sport Court-dekket i Cageball-banen, samt med innvendig arbeid i kiosken, lageret og toalettet.
Utviklingen av anlegget har tatt utgangspunkt i noen av FNs bærekraftsmål:
-
Mål 3 - God helse og god livskvalitet: Nærmiljøanlegget skal oppmuntre mennesker i alle aldre til lek og fysisk aktivitet.
-
Mål 4 - God utdanning: Nærmiljøanlegget legger til rette for utvikling av fysiske ferdigheter samt ferdigheter i lagarbeid og sosial interaksjon.
-
Mål 5 - Likestilling mellom kjønnene: Anlegget er utformet for å være inkluderende og gi like aktivitets og deltagelsesmuligheter til alle brukere, uavhengig av kjønn.
-
Mål 10 - Mindre ulikhet: Anlegget er tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomisk bakgrunn. Anlegget skal bidra til å utjevne sosiale forskjeller og fremme sosial inkludering.
-
Mål 11 - Bærekraftige byer og lokalsamfunn: Gjennom å skape en funksjonell, innbydende og aktiv møteplass i nærmiljøet, ønsker Berg IL at nærmiljøanlegget skal bidra til mer trivsel, inkludering og fellesskap i lokalsamfunnet.
-
Mål 13 - Stoppe klimaendringene: Idrettsanlegget har under utbyggingen byttet ut gummigranulat med sandfylt kunstgress. Totalleverandøren som ble benyttet for utviklingen av anlegget jobber aktivt for å redusere utslipp knyttet til innkjøp, frakt og transport av anlegg.
Økonomi og finansiering
Halden kommune har ikke bidratt med midler til utbyggingen. Klubben har mottatt midler fra Sparebankstiftelsen Halden og Berg Sparebank. Budsjettet på anlegget var på fem millioner kroner, inkludert to padelbaner som ble åpnet i mars i 2023. Dette budsjettet har de klart å holde, og nærmiljøanlegget endte opp med å koste omtrent 3,5 millioner kroner.
På grunn av anleggets kompleksitet har det vært begrensede muligheter for dugnadsarbeid. Likevel har ressurspersoner i Berg IL tatt ansvar for den administrative oppfølgingen av utbyggingen. A-laget til Berg IL har også bidratt ved å legge Sport Court-underlaget på cageballbanen.
Nedenfor listes de ulike fasilitetene som inngår i nærmiljøanlegget, deres totalkostnader, og hvilke midler idrettslaget har mottatt for å finansiere dem:
Lekeområde
-
Totalkostnad: 1.000.000 kr
-
Mottok ikke spillemidler eller mva. kompensasjon til dette anlegget
-
Mottatt gave: 500.000 kr
3er-baner (nærmiljøanlegg)
-
Totalkostnad: 850.000 kr
-
Mottatte spillemidler: 367.000 kr
-
Mva. kompensasjon: 170.000 kr
-
Mottatt gave: 130.000 kr
Cageballbane (nærmiljøanlegg)
-
Totalkostnad: 1.300.000 kr
-
Mottatte spillemidler: 443.000 kr
-
Mva. kompensasjon: 261.000 kr
-
Mottatt gave: 400.000 kr
Teqballbane (nærmiljøanlegg)
-
Totalkostnad: 172.000 kr
-
Mottatte spillemidler: 86.000 kr
-
Mva. kompensasjon: 34.500 kr
Pannabane
-
Totalkostnad: 100.000 kr
-
Mottok ikke spillemidler, mva. kompensasjon eller gave til dette anlegget.
Drift
Berg IL står for ukentlig oppfølging av anlegget når det gjelder tilsyn, rydding, kosting m.v. (dugnad – banemannskap 1-2 dager pr. uke).
De årlige driftskostnadene ligger på omtrent 5000 kr inkludert mva. til diverse innkjøp. Kiosken, som står strategisk plassert nært både lekeplass og benker, sørger også for verdifull inntjening til idrettslaget.
Nøkkelpunkt
Et attraktivt kombinasjonsanlegg som møter alle målgrupper: Nærmiljøanlegget er en allsidig møteplass som appellerer til hele familien. Det tilbyr trygge lekeområder for de minste, med sosiale soner hvor foreldre kan slappe av med god oversikt. 3'er-, cageball-, teqball- og pannabanen gir eldre barn muligheter til å drive med egenorganisert ballaktivitet.
Alt i alt er nærmiljøanlegget i kombinasjon med Berg Stadion et attraktivt kombinasjonsanlegg for hele familien både i forbindelse med organisert idrettsaktivitet men også utenom den organiserte idretten.
Referanser
Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med totalleverandøren Moovment og Berg IL. Tusen takk for bidraget!