Bærekraftsmål 5_ Likestilling mellom kjønnene
Bærekraftsmål

Bærekraftsmål 5: Likestilling mellom kjønnene

Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling i samfunnet

Generelt om målet

Verden er langt mer likestilt enn for få tiår siden. Andelen kvinner som deltar i politikk og næringsliv øker, men det er fremdeles langt flere menn enn kvinner i maktposisjoner. Likestilling handler om en rettferdig fordeling av makt, innflytelse og ressurser. Å leve et fritt liv uten vold og diskriminering er en grunnleggende menneskerettighet og er avgjørende for utvikling av menneskene og for samfunnet. Det er bevist mange ganger at politisk, økonomisk og sosial likestilling mellom kjønnene bidrar til en positiv utvikling på alle plan. Likestilling og kvinners rettigheter er et gjennomgående tema i bærekraftsmålene, og det er helt essensielt for å kunne nå alle FNs bærekraftsmål innen 2030.

Delmål - Likestilling mellom kjønnene

Målet er delt inn i ni delmål. Delmålene er hentet fra fn.no. Norges idrettsforbund trekker frem delmål 5.1, 5.2 og 5.5 som spesielt relevant for idretten, og er derfor uthevet i listen under.

  • ​​​​​5.1 – Få slutt på alle former for diskriminering av jenter og kvinner i hele verden.
  • 5.2 – Avskaffe alle former for vold mot alle jenter og kvinner både i offentlig og privat sfære, inkludert menneskehandel, seksuell utnytting og andre former for utnytting.
  • 5.3 - Avskaffe all skadelig praksis, som barneekteskap, tidlige ekteskap og tvangsekteskap, og kjønnslemlestelse.
  • 5.4 - Anerkjenne og verdsette ubetalt omsorgs- og husholdsarbeid gjennom offentlige tjenester, infrastruktur og sosialpolitikk, og fremme delt ansvar i husholdet og familien, alt etter hva som passer i det enkelte land.
  • 5.5 - Sikre kvinner fullstendig og reell deltakelse og like muligheter til ledende stillinger på alle nivåer der beslutninger tas, i det politiske, det økonomiske og det offentlige liv.
  • 5.6 - Sikre tilgang til god seksuell og reproduktiv helse og reproduktive rettigheter for alle, i samsvar med handlingsprogrammet fra den internasjonale konferansen om befolkning og utvikling, handlingsplanen fra Beijing og sluttdokumentene fra deres respektive tilsynskonferanser.
  • 5.a - Iverksette reformer for å gi kvinner lik rett til økonomiske ressurser, mulighet til å eie og kontrollere jord og andre former for eiendom samt tilgang til finansielle tjenester, arv og naturressurser, i samsvar med nasjonal lovgivning.
  • 5.b - Styrke bruken av muliggjørende teknologi, særlig informasjons- og kommunikasjonsteknologi, for å styrke kvinners stilling i samfunnet.
  • 5.c - Vedta og styrke god politikk og vedta gjennomførbar lovgivning for å fremme likestilling og styrke jenters og kvinners stilling på alle nivåer i samfunnet.

Betydning for idrett og anlegg

Idretten har et ansvar for å sørge for likestilling i styre og stell. Anlegg bør utformes på måter som ikke er diskriminerende og som tar hensyn til alle kjønn. Alle kjønn skal ha like rettigheter. Både den organiserte og den egenorganiserte er i stor grad utøvd på og dermed også utformet utfra menns premisser. Hvordan og hvorvidt et menneske opplever et anlegg som innbydende vil kunne variere utfra kjønn. Dette vil kunne ha innvirkning på hvorvidt mennesket ønsker å oppholde seg på og bruke anlegget. Lokale- og Anlægsfonden har utformet gode råd til hvordan man kan gjøre anlegg mer tiltalende for jenter. Du kan også lese mer om jenter og idrettsanlegg i denne artikkelen fra godeidrettsanlegg.no.

Kjønn er en viktig forklaringsvariabel i undersøkelser på trender i bruk av ulike anlegg. Dette vil kunne ha innvirkning på anleggsprosesser ettersom man som anleggsbygger bør tenke over formålet med anlegget. Det bør tilstrebes å ha aktivitetstilbud i nærområdet som appellerer til alle kjønn. 

Selv om Norge er et land som skårer høyt på likestilling er det likevel fremdeles slik at kvinnelige utøvere ikke har de samme mulighetene som mannlige utøvere i mange idretter. Dette kan forekomme i fordeling ressurser som økonomi, kompetanse, anlegg og treningstider. I et anleggsperspektiv bør man være bevisst hvordan man fordeler treningstider og anlegg, for å sikre like muligheter til menn og kvinner.