Bærekraftsmål 13_Stoppe klimaendringene
Bærekraftsmål

Bærekraftsmål 13: Stoppe klimaendringene

Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem. Målet er å begrense den globale temperaturstigningen til godt under 2 grader celsius.

Generelt om målet

Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem (Basert på en erkjennelse av at FNs rammekonvensjon om klimaendring er det viktigste internasjonale og mellomstatlige forumet for forhandlinger om globale tiltak mot klimaendringer.).

I dag – Mengden klimagasser fortsetter å øke og klimaendringene skjer raskere enn antatt. Effektene av klimaendringene er synlige over hele verden. Den globale gjennomsnittstemperaturen har steget omtrent 1 °C siden den før-industriell tid, i tillegg fortsetter havnivået å stige. De fattigste rammes hardest. Land har levert nasjonale planer for reduksjon, men de er ikke omfattende nok.

Hva må til? Klimaendringer er et globalt spørsmål og kjenner ingen landegrenser. Det er viktig å begrense økningen av gjennomsnittstemperaturen til 1,5 °C dersom verden ønsker å slippe katastrofale konsekvenser i fremtiden. Vi må finne globale løsninger på en rekke områder. I tillegg til å kutte i utslipp og fange og lagre CO2, må det satses mer på fornybar energi, nye industrielle systemer og endring i infrastruktur. I tillegg må vi investere i å verne, tilpasse oss og begrense skadeomfanget.

Delmål - Stoppe klimaendringene

Målet er delt inn i åtte delmål. Delmålene er hentet fra fn.no. Norges idrettsforbund trekker frem delmål 13.2 og 13.3 som spesielt relevant for idretten, og er derfor uthevet i listen under

13.1 – Styrke evnen til å stå imot og tilpasse seg klimarelaterte farer og naturkatastrofer i alle land.

13.2 – Innarbeide tiltak mot klimaendringer i politikk, strategier og planlegging på nasjonalt nivå.

13.3 – Styrke enkeltpersoners og institusjoners evne til å motvirke, tilpasse seg og redusere konsekvensene av klimaendringer og deres evne til tidlig varsling, samt styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dette.

13.a – Gjennomføre forpliktelsene de utviklede landene som er part i FNs rammekonvensjon om klimaendringer, har påtatt seg, for å nå; målet om i fellesskap å skaffe 100 milliarder dollar årlig innen 2020 fra alle kilder for å dekke utviklingslandenes behov for å innføre hensiktsmessige klimatiltak og gjennomføre dem på en åpen måte, og fullt ut operasjonalisere Det grønne klimafondet ved at fondet snarest mulig tilføres kapital.

13.b – Fremme mekanismer for å styrke evnen til effektiv klimarelatert planlegging og forvaltning i de minst utviklede landene og små utviklingsøystater, blant annet med vekt på kvinner, ungdom og lokale og marginaliserte samfunn.

Betydning for idrett og anlegg

Det står en del om dette i NIFs miljøhåndbok. Idretten skal i likhet med andre bidra til klimakampen. Dette kan blant annet gjøres gjennom klimavennlig bygging og drift. Kan man unngå å bygge noe som blir overflødig? Kan man tilrettelegge for klimavennlig drift? Hva kan man gjøre for å styrke klubbenes evne til å motvirke, tilpasse seg og redusere konsekvensene av klimaendringer?

Anleggene som bygges må bygges mest mulig bærekraftig. Det er svært viktig å vurdere anleggenes arealbruk, materialer og drift- og byggeprosesser for å minimere utslipp fra anleggene. Transportutslipp er også et av områdene hvor idretten må minimere sin påvirkning, og man bør ved anleggsutbygging vurdere hvordan man kan minimere transportutslippene mest mulig. Man bør unngå å bygge noe som senere blir utsatt som følge av klimaendringene.

Nyttige verktøy og kilder