Sikkerhet i klatreanlegg er avgjørende for å sikre en trygg og givende opplevelse for alle utøvere, uavhengig av ferdighetsnivå. Klatring innebærer visse risikoer, men med riktig utstyr, kunnskap og prosedyrer kan disse risikoene minimeres. I denne artikkelen finner du de viktigste elementene når det kommer til sikkerhet i klatreanlegg, samlet fra Norges Klatreforbund sine hjemmesider.
Det er flere elemter som er viktig å ta hensyn til for å opprettholde et sikkert klatreanlegg. Dette inkluderer elementer som regelmessig vedlikehold av klatrevegger og utstyr, grundig opplæring av både klatrere og ansatte, samt strenge sikkerhetsprotokoller for sikring og bruk av seler, tau og karabinkroker. Ved å prioritere sikkerhet kan vi skape en positiv og trygg klatreopplevelse.
Krav til fallunderlag og sikkerhetsone for buldrevegger
- Ved buldrevegger høyere enn 3 meter skal det være en fallsone minimum 2,5 meter målt fra veggens ytterste punkt med støtdempende madrass.
- Dersom buldreveggen er lavere enn 3 meter, skal madrassen dekke en fallsone på minimum 2 meter, målt fra veggens ytterste punkt.
- Ved buldrevegger mindre eller lik 4 meters høyde, skal det legges støtdempende madrass i minimum 30 cm tykkelse.
- For buldrevegger over 4 meters høyde skal det være 40 cm tykkelse på madrassen.
Veggens høyde måles fra støtdempende madrass. Det er viktig at duken er sammenhengende etter montering, slik at det ikke er sprekker en kan skade seg i.
Krav til fallunderlag og sikkerhetssone for tauvegger
Det skal være en sikkerhetssone under hele klatreveggen, i tillegg til minimum 2 meter ekstra. Dette måles etter loddlinjen fra toppen av veggen. Bærende konstruksjoner som stikker inn i hallen må sikres spesielt godt. I en sikkerhetssone skal det legges sikkerhetsgulv. Dette har vanligvis en tykkelse på 5 cm eller mer med falldempende gulv.
Det er kun nødvendig med sikkerhetsgulv under fallsoner fra klatrevegg, dette gjør også bruken av lift lettere da enkelte gulv ikke tåler belastningen av lift. Noen velger også å ha sikkerhetsgulv i hele arealet, men dette er ikke et behov. Et eksempel er å bruke tofarget gulv, hvor gulv i fallsone har en farge, mens gulv utenfor fallsone har en annen farge. Dette gjør det enklere og tryggere for personer som er i veggen eller de som befinner seg på bakken, da de kan kan se om de befinner seg innenfor en fallsone. Det bør også være falldempende gulv under fallsone tilhørende galleri/mesanin. Dette har de fleste klatreveggleverandører i sin produktportefølje.
Les mer
For mer informasjon om sikkerhet i klatreanlegg og sikkerhet under klatring se dokumentene i "Last ned eksternt"-boksen til høyre på siden. Her finner du nasjonale retningslinjer for autobelay, samt veileder i risikoanalyse for organisert klatreaktivitet ute, begge av Norges Klatreforbund.
I tillegg finner du mye informasjon på Norges Klatreforbund sine hjemmesider om sikkerhet, både i anlegg og under aktivitet. Linker finner du i referanselisten.