Logoen til NTNU Siat

Fremtidens Idrettshaller: Veien mot bærekraftige løsninger

Bacheloroppgave fra NTNU (2024)

Bygging av bærekraftige idrettshaller byr på komplekse utfordringer, fra miljøkrav til sosiale og økonomiske hensyn. Denne bacheloroppgaven fra NTNU ser på hvordan utvalgte faktorer påvirker utfordringene som oppstår når man skal bygge bærekraftige idrettshaller.

Formålet med denne bacheloroppgaven er å bidra til økt forståelse av hvordan man kan bygge mer bærekraftige idrettshaller. Ved å analysere hvordan ulike faktorer påvirker anleggenes bærekraft, har oppgaven avdekket viktige forbedringsmuligheter som kan styrke bygging av fremtidens idrettshaller.

Metode

Studien benytter en kombinasjon av kvalitative og kvantitative metoder. Blant annet er det gjennomført beregninger og simuleringer for å synliggjøre fordelene ved bærekraftige materialvalg og bruk av solceller, samt intervjuer fra prosjektene Melhushallen og Halden arena. I tillegg til intervju om Trondheimsmodellen for å få innsikt i finansieringsmetoden praksis og påvirkning på bærekraft i idrettshallene.

Resultater

Resultatene fra studien viser et varierende fokus på bærekraft i de ulike prosjektene. En stor utfordring er mangelen på involverende planlegging i tidlig fase for å fremme bærekraftige løsninger. Videre viser studien at bruk av trevirke kombinert med integrasjon kan redusere miljøpåvirkningen fra idrettshaller. Hovedutfordringen med implementering av bærekraftige løsninger ligger i finansieringen.

Finansiering gjennom Trondheimsmodellen innebærer at idrettslagene selv bygger hallene med støtte fra kommunen. Denne metoden er hensiktsmessig for å møte idrettslagenes behov, men fører til mindre bærekraftige løsninger. Derfor konkluderes det med at modellen bør revideres for å muliggjøre finansiering av bærekraftige tiltak. Det samme gjelder spillemiddelordningen, som i dag fungerer som en administrativ køordning i stedet for å møte idrettslagenes behov.

Nøkkelen til bærekraftige idrettshaller

Fremtidens bærekraftige idrettshaller bør benytte en kombinasjon av massivtre, solcelleteknologi, finansieringsmodeller og støtteordninger som fremmer både økonomiske og miljømessige bærekraft. Dette krever et samarbeid mellom det offentlige og idrettslagene for å balansere behovene for bærekraft, aktivitet og økonomi. Med riktig politisk vilje og støtte kan fremtidige idrettshaller ikke bare være arenaer for fysisk aktivitet, men også fungere som bærekraftige sentre for lokalsamfunn.

Les mer

Du kan lese bacheloroppgaven i sin helhet ved å trykke på «Last ned» - boksen til høyre på siden.