Fasade Økern bad
Bilde av vindusfasade
Bassengrommet
Oversiktsbilde av hallrommet
Fasade servicebygg

Økern bad

Et unikt miljø- og ombrukskonsept!

Økern bad er det første spesialbygde anlegget i landet som er planlagt for ombruk. Som et banebrytende pilotprosjekt representerer anlegget et vellykket eksempel på sirkulærøkonomi, med fokus på miljøvennlighet og bærekraftige løsninger.

Anlegget er anbefalt av Oslo kommune.

Bakgunn

I juni 2019 besluttet Oslo kommune å rive Tøyenbadet, for å fornye det. For å opprettholde svømmetilbudet for skoleelever, idrettslag og publikum, ble det bestilt en midlertidig svømmehall via Bymiljøetaten og Kultur- og idrettsbygg (nå OBF). Den midlertidige svømmehallen skulle plasseres nær det gamle Tøyenbadet og anlegget skulle være flyttbart slik at det skulle kunne gjenbrukes andre steder i byen. Resultatet ble Økern bad – et unikt miljø- og ombrukskonsept! 
 

Anleggets utendørs amfi
Anleggets amfi på sørsiden. Foto: Lars Petter Pettersen.

Anlegget

Økern bad ligger på Økern i nær tilknytning Løren skole. Hallen er lett synlig og markerer seg tydelig for publikum med sin unike utforming. Anlegget er lett tilgjengelig med kollektivtransport.

Brukere 

Anlegget skal først og fremst være et alternativ for skoler og idrettsforeninger som mistet tilbudet de hadde i Tøyenbadet. På grunn av kapasiteten er badet kun åpent for øvrig publikum en time hver ukedag, enten morgen eller ettermiddag/kveld. I helgene er badet åpent for publikum i et større tidsrom på formiddagen.

Utforming og fasiliteter 

Økern bad består av to hovedkonstruksjoner; servicebygg og bassengrom. Servicebygget er et containerbygg på to etasjer. I underetasjen finner man tekniske anlegg, mens overetasjen - på samme nivå som bassengrom - inneholder resepsjon, publikumsarealer og garderober. 

Konstruksjonen av selve bassengrommet består av limtrebuer kledd med isolert helsveiset PVC-duk med god isolasjonsevne. Limtrebuene gir over ti meters takhøyde og i kombinasjon med den store vindusflaten mot sør blir bassengrommet luftig og åpent. Stålbassenget på 12,5 x 25 meter har en skrå bunn med dybde opptil 1,6 meter, noe som gjør bassenget ideelt for både skolesvømming, idrett og generell bruk. Anlegget er universelt utformet og inkluderer en HC-heis for enkel tilgang til bassenget.

 

Lyst og åpent bassengrom
På det grunneste er bassenget 1,10 meter dypt. Foto: Lars Petter Pettersen


Et byggesett som kan flyttes

Hele anlegget kan demonteres, legges på lastebiler og monteres opp igjen der det er behov. Av den grunn er alle konstruksjonselementene designet for å være demonterbare, inkludert fundamenter, containere, limtrekonstruksjoner, PVC-duk, sammensveisede bassengelementer, glassfasade og spilekledninger. 

For å redusere grunnarbeid og fundamentering er bassenget plassert på bakken og støttet opp av en prefabrikkert ringmur. Dette er en praktisk og kostnadseffektiv løsning for bassengkonstruksjon. Videre ble containermodulene levert ferdig utstyrt, noe som gjør det enkelt å flytte hele containerenheten med alle installasjoner. Lengden på pilhøyden i bassengrommet er tilpasset normal transport med lastebil, noe som gjør transport av limtrebuene relativt ukomplisert. Glassarealer i svømmehallen er hovedsakelig plassert i byggets gavl, da unngår man unødvendige overganger mellom ulike materialer. Det gjør montering og demontering enklere. I tillegg gir det stor arkitektonisk effekt inne- og utenfra på dag og kveldstid. Det er også tatt et bevisst valg om at det så langt det lar seg gjøre skal benyttes bolter og skruer i stedet for lim i konstruksjonen, også dette for enklest mulig montering og demontering. 

Materialvalg og utslipp 

Anlegget er konstruert med fokus på miljøvennlighet. Ikke bare skulle anlegget kunne flyttes og gjenbrukes, men det var også et ønske om å kun benytte klimanøytrale og robuste materialer. Det ble bestemt at ingen av byggematerialene skal inneholde miljøgifter. For eksempel er alle midlertidige betongkonstruksjoner utført i lavkarbonklasse A, og det er kun brukt 100 prosent gjenvunnet armeringsstål. I tillegg har byggeplassen til anlegget vært fossilfri og all transport av konstruksjonselementer er gjennomført utslippsfritt.

Prosessen

Prosjektet startet sommeren 2019, da det ble besluttet at det skulle bygges et midlertidig erstatningsareal mens Tøyenbadet skulle fornyes. Fordi anlegget skulle være en midlertidig erstatning fulgte byggeprosessen en stram tidsplan. Prosjektering og utarbeidelse av anskaffelsesdokumenter begynte høsten 2020, og bygging skjedde kort tid etter. Hele anlegget ble ferdigstilt i mars 2021. Planen er at Økern bad skal stå frem til Tøyenbadet åpner igjen i slutten av 2024.

Planlegging  

Et av hovedmålene i planleggingen av Økern bad var at anlegget skal kunne flyttes og gjenbrukes flere ganger i Oslo, med en forventet levetid på opptil 15 år. 

Strategiske valg og optimaliserte løsninger gjorde det mulig å etablere enkle og oversiktlige rutiner for gjennomføringen av både planleggingsfasen og byggingen av svømmehallen, samt de tilhørende dusj- og garderobeanleggene. De fundamentale prinsippene som ble valgt tidlig i prosjektet, muliggjorde en gjennomføring som en prefabrikkert elementleveranse. Dette var avgjørende for å kunne holde den stramme tidsplanen og samtidig opprettholde høy kvalitet på alle tekniske løsninger, detaljer og materialvalg, som er nødvendige i en svømmehall. 

Byggesystemet, som benyttet enkle sammenføyninger av ulike konstruksjoner og materialer, bidro til å rasjonalisere prosessen og sikre gode løsninger. Dette systemet åpner også for at anlegget kan brukes til andre fremtidige formål, som for eksempel en fritids- eller flerbrukshall. Leveransen av alle tekniske anlegg, inkludert dusj- og garderobeanlegg over terreng, ble utført ved hjelp av containere. Dette resulterte i et effektivt og oversiktlig grunn- og fundamentarbeid før oppstart av bygging med elementleveranser. 

Det ble lagt stor vekt på enkle og gode våtromsdetaljer i overgangen mellom fundament, isolerte containere, trekonstruksjoner og PVC-duk, både i forkant av produksjonen og under monteringen. All montering på byggeplassen ble utført med enkel kranmontering, direkte fra transportbil eller truck, noe som effektiviserte prosessen ytterligere. 

Kartlegging av behov 

Økern bad ble bestilt og er gjennomført som en midlertidig anskaffelse innenfor gitte rammebetingelser. Prosess og forventninger omkring forhold knyttet til prosjektering (PG) og bygging (TE) ble ivaretatt via god dialog med tiltakshaver, bruker/drifter og planmyndigheter. 

I innledende faser var det viktig å fastsette og optimalisere kostnadsnivået for en midlertid anskaffelse. I tillegg etterspurte bestilling-/styringsdokumentet en «dukhall» – en hall dekket med en spesiell duk (ofte PVC eller lignende) som er isolert og som har en innvendig stålkonstruksjon for støtte. Et badeanlegg krever et inneklima med høy luftfuktighet og konstant trykk, uavhengig av om anlegget er midlertidig eller permanent. Flere alternative hallmodeller (overbygninger) ble derfor vurdert:

  • Boblehall uten innvendig konstruksjon 

  • Plasthall med innvendig stålkonstruksjon 

  • Isolert utvendig duk med innvendig trekonstruksjon 

Kompetanse 

Anskaffelsen var avhengig av godkjenning fra Plan- og bygningsetaten med dispensasjon og en leieperiode på 2 til 3 år. Alle ledd i prosjekterende (PG) og utførende (TE) fase av anlegget bestod av kompetent fagpersonell med dokumentasjon av våtromserfaring i både prosjektering og byggefase. 

Suksessfaktorer i prosjektet

Strategiske løsningsvalg ga enkle gjennomførbare gode detaljer med høy kvalitet for bygningsmessige og gode tekniske løsninger, uten å endre de økonomiske rammebetingelsene:

  • Ringmur = enkel fundamentering 

  • Hovedkonstruksjon av limtrebuer 

  • Gulv av trebjelkelag med vinylbelegg 

  • Tak og vegger i herdet, helsveiset PVC duk med isolasjonsverdi 

  • Containerbygg i 2 etasjer med isolerte sandwich elementer (tak/vegger/gulv) 

  • Stålbasseng, elementer helsveiset på stedet. 

Utfordringer knyttet til ivaretagelse HC krav og fallforhold i dusjgarderober krevde noen lokale tilpasninger. 

Økonomi og finansiering

Anlegget kostet 75 millioner kroner eks.mva. 

Drift

Enkle ukompliserte bygningsmessige løsninger og materialvalg gir oversiktlige, trygge, enkle og effektive drift -og vedlikeholdsrutiner. 

Nøkkelpunkter

Økern bad er et unikt miljø- og ombrukskonsept: Økern bad er det eneste spesialbygget i landet hvor det er satt krav til, og planlagt for demontering og ombruk senere på en annen tomt. Erfaringene og kunnskapen etter det vellykkede pilotprosjektet skal fungere som et godt grunnlag i møte med framtidige lignende prosjekter og utfordringer.

Midlertidig bygg med særpreg: Økern bad er et sjeldent eksempel på midlertidighet kombinert med godt design. Limtrebuene har gitt en særpreget form til det store åpne bassengrommet. Den blågrønne duken som er montert over hallrommet gir assosiasjoner til svømmebasseng. Sammen med de store vindusflatene og det sydvendte amfiet, gir dette merverdi til bygget som framstår med sterk identitet. 

Referanser

Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Oslo kommune/Oslo KF og NUNO Arkitektur. Tusen takk for bidraget!