På rekordtid har Svendstuen skole i Oslo fått ny kunstgressbane med et helt nytt granulat av cellulose og bioplast.
Artikkelen er mer enn 3 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Denne artikkel er gjengitt med tillatelse fra anleggssjef i NFF, Ole Myhrvold. Les original artikkel hos Norges Fotballforbund.
- For litt over tre uker siden fikk vi henvendelse fra en produsent som hadde laget et komposterbart og biologisk nedbrytbart granulat for kunstgress. Det inneholder ingen gifter og skader ikke miljøet om det havner utenfor fotballbanen, sier anleggssjef i NFF, Ole Myhrvold, til fotball.no.
- Produsenten ville gi oss fem kubikk granulat om vi fant en liten bane vi kunne legge det på. Undervisningsbygg tipset oss om at Svendstuen skole trengte en kunstgressbane. Jeg besøkte derfor rektor og FAU-leder ved skolen som umiddelbart tente på ideen. De ville prioritere miljøet og sa seg villige til å være et pilotanlegg for den nye typen granulat.
Torsdag var Myhrvold med da banen ble åpnet i forbindelse med skolens 20-årsjubileum. Anlegget er finansiert med støtte fra Sparebankstiftelsen og er teknisk godkjent for spillemidler.
- I løpet av de tre siste ukene har vi planlagt, finansiert og bygget et idrettsanlegg, det har neppe skjedd tidligere, forteller anleggssjefen.
Regelmessige tester
Banen på Svendstuen skole er den første i sitt slag og i tiden som kommer skal det utføres regelmessige tester for å vurdere kvaliteten og holdbarheten på det nye granulatet.
- Det blir spennende å se hva som skjer når banen blir utsatt for vær, vind og belastning fra ungene på skolen. Vi vet ikke om granulatet holder seg eller om det endrer seg. Vi har fått med oss bymiljøetaten og vil teste banen jevnlig for å se hvordan utviklingen er.
- Vi har uansett stor tro på at det vil komme miljøvennlig granulat som fungerer, om det er dette eller en videreutvikling vil tiden vise. Det er gjort forsøk med andre typer miljøvennlig granulat tidligere som ikke har fungert, men nå er det er mange som jobber med å utvikle granulat som kan erstatte det gamle. Som det er nå er bruk av oppmalte bildekk det beste alternativet sportslig sett, men det er viktig for oss å få frem et mer miljøvennlig alternativ som fungerer like bra.
Om pilotprosjektet på Svendstuen skole blir vellykket er planen å teste granulatet på større baner.
- BioBag i Askim har stått for utviklingen av granulatet. De har fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle dette produktet og har nå søkt om ytterligere midler for å teste det på to store elleverbaner slik at de kan teste det i større skala med eldre spillere og tøffere bruk.