Eikholt logo

Grenseløs idrettsglede: Åpner stadionportene for døvblinde

Prosjekt ledet av Eikholt - nasjonalt ressurssenter for døvblinde

Tenk å kjenne jubelen fra tribunen – uten å se eller høre den! Med prosjektet "Grenseløs idrettsglede" åpnes idrettsarenaer for personer med døvblindhet, takket være smarte, sanselige løsninger. Her handler det om mer enn tilgjengelighet – det handler om ekte idrettsglede for alle!

Om prosjektet

Grenseløs idrettsglede er et nyskapende prosjekt med mål om å gjøre kultur- og idrettsarrangementer reelt inkluderende – ikke bare tilgjengelige for personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse, også kalt døvblindhet. Prosjektet er ledet av seniorforsker Rolf Lund ved Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde med støtte fra Hørselshemmedes Landsforbund, Stiftelsen Dam, Norges blindeforbunds forskningsråd og Norges Forskningsråd. 

Barrierene mange ikke ser

Personer med døvblindhet møter ofte barrierer ved forsøk på deltakelse i samfunnet – ikke minst på kultur- og idrettsarenaer. Som sluttrapporten «Det er helt rått» beskriver, handler det ikke bare om fysiske hindringer, men også om "usynlige barrierer som handler om holdninger, informasjonstilgang og manglende individuell tilrettelegging".

Prosjektet grenseløs idrettsglede ble initiert for å kartlegge disse barrierene og teste konkrete løsninger som kan gjøre idrettsopplevelser tilgjengelige – både fysisk, sosialt og informasjonsmessig.

Brukerne i førersetet

Et kjennetegn ved prosjektet er den omfattende brukerinvolveringen. Personer med døvblindhet har vært med som erfaringskonsulenter, og prosjektleder Cor van der Lijcke lever selv med døvblindhet – noe som har gitt unik innsikt og forankring.

Ved hjelp av aksjonsforskning ble tilrettelegging testet i reelle situasjoner – blant annet på Eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt – der flere døvblinde personer fikk prøve løsninger som kombinerte teknologi, tolketjenester og haptisk støtte.

Løsningene som gjør en forskjell

Ifølge fagrapporten ble det utviklet og testet en rekke tiltak, blant annet:

  • Haptisk kommunikasjon, som overfører sanseinntrykk gjennom berøring – for eksempel vibrasjoner eller berøringssignaler – slik at brukerne kunne få med seg stemning og hendelser.
  • Taktile modeller, hvor en fysisk modell av fotballbanen gjorde det mulig å følge spillets gang med hendene.
  • Roger On-lydteknologi, som sendte lyd direkte til høreapparater, og taktilt tegnspråk for å formidle stemningen og handlingen på banen.

Dette ble kombinert med praktisk støtte fra ledsagere, tolker og arrangører, slik at publikum kunne føle seg både trygge og inkludert.

Dokumenterte resultater

Prosjektet nådde over 500 personer gjennom ulike formidlingstiltak og førte til konkrete resultater:

  • En veileder for haptisk kommunikasjon ble utarbeidet.
  • Erfaringer og metoder ble dokumentert i fagrapporten, som også peker på at disse løsningene har overføringsverdi til andre kulturarenaer.
  • Prosjektet etterlater seg en modell for inkluderende arrangement som kan implementeres nasjonalt.

Veien videre

Grenseløs idrettsglede viser hvordan målrettet innsats kan bryte ned usynlige barrierer og skape arenaer der personer med døvblindhet får delta på lik linje med andre. Som rapporten fast slår: “Det handler ikke om å gjøre ting mulig – men om å gjøre det meningsfullt.”

For arrangører og kommuner som ønsker å ta steget mot mer inkluderende arrangementer, finnes det nå både kunnskap, verktøy og inspirasjon å hente fra prosjektet.

Les mer

Rapporten i sin helhet samt veilederen for haptisk kommunikasjon er vedlagt under "Last ned eksternt"-boksen til høyre på siden. Mer om prosjektet kan du lese på Hørselshemmedes Landsforbund sin nettside - hlf.no.