Forskningsprosjektet Kunstgress 2021 (KG21), ledet av NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT), avdekket et stort behov for mer kunnskap og forskning på idrettsanlegg generelt. Dette la grunnlaget for ambisjonen om å etablere et kompetansenettverk, som skal samle eksisterende kunnskap, drive kunnskapsutvikling og formidle kunnskap om bærekraftige løsninger i sektoren. Nå har nettverket endelig tatt form, og den første samlingen for bruker- og referansegruppen er gjennomført – et viktig steg mot visjonen om å bli "Verdensledende innen bærekraftige idretts- og aktivitetsanlegg".
Første samling er gjennomført!
Den første samlingen for BIAA ble gjennomført 12. og 13. februar 2025. Dag én var en samling for rådgiverne for idrett i fylkeskommunene, mens dag to samlet referansegruppen, som inkluderer representanter fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), Tverga, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Norsk Friluftsliv, Zero, NTNU SIAT, Viken og Trøndelag Idrettskrets, samt fylkesdirektørene i Akershus og Trøndelag fylkeskommune. En representant fra Sparebankstiftelsen DNB deltok også.
Om Kompetansenettverket for bærekraftige idretts- og aktivitetsanlegg (BIAA)
Kompetansenettverket for bærekraftige idretts- og aktivitetsanlegg (BIAA) er et nasjonalt kompetansenettverk opprettet for å styrke kunnskap om bærekraft i planlegging, bygging og drift av idretts- og aktivitetsanlegg. Nettverket skal fungere som en plattform for kunnskapsutvikling, samarbeid og erfaringsutveksling mellom ulike aktører på tvers av sektorer, og bidra til innovasjon og utvikling av nye løsninger.
Hovedmål
- Samle og systematisere eksisterende kunnskap om bærekraftige løsninger for idretts- og aktivitetsanlegg.
- Utvikle ny forsknings- og erfaringsbasert kunnskap for å støtte bærekraftige valg i planlegging, bygging og drift.
- Formidle kunnskap på en åpen og forståelig måte, slik at aktører på alle nivåer kan ta bærekraftige valg.
- Styrke fylkeskommunenes rolle i forvaltningen av spillemiddelordningen og utviklingen av bærekraftige anlegg
Bakgrunn for nettverket
Kompetansenettverket bygger på erfaringene fra forskningsprosjektet Kunstgress 2021 (KG2021), et samarbeid ledet av NTNU Senter for idrettsanlegg og tenologi (SIAT), sammen med fylkeskommunene og Norges Fotballforbund (NFF) med støtte fra Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD). Prosjektet, som fokuserte på miljøvennlige løsninger for kunstgress, ble avsluttet i 2022. Prosjektet avdekket et stort behov for videre forskning og kunnskapsutvikling, ikke bare for kunstgress, men for idrettsanlegg generelt. Dette dannet grunnlaget for etableringen av kompetansenettverket, som nå har hatt oppstartsamling.
Organisering
Nettverket skal være et tett samarbeid mellom NTNU SIAT, Fylkeskommunene, og andre kjerneinteressenter. Nettverket driftes av NTNU SIAT, som på vegne av samarbeidspartnerne organiserer nettverket.
Brukergruppen består av idrettskonsulenter fra disse fylkeskommunene:
- Akershus
- Buskerud
- Østfold
- Innlandet
- Vestfold
- Telemark
- Agder
- Rogaland
- Møre og Romsdal
- Trøndelag
- Troms
- Finnmark
Referansegruppen består av representanter fra følgende organisasjoner:
- Leverandørutviklingsprogrammet (LUP)
- Tverga
- Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO)
- Norsk Friluftsliv
- Zero
- Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)
- Viken Idrettskrets
- Trøndelag Idrettskrets
- Fylkesdirektørkollegiet for kultur og idrett (representert av Fylkesdirektørene i Akershus og Trøndelag)
Referansegruppen vil gi innspill til strategiske områder nettverket skal jobbe med, og vil bidra til at virksomheten i nettverket vil være relevant for kjerneinteressentene.
Finansiering
Det er i første omgang søkt om finansiering for en 3 års pilotperiode, med ambisjoner om at nettverket skal være et langvarig samarbeid langt ut over disse 3 årene. Nettverket har fått bevilget 6,6 millioner kroner fordelt på tre år fra Sparebankstiftelsen DNB til oppstart og drift av kompetansenettverket. I tillegg bidrar hver fylkeskommune, som er medlem av nettverket, med 120 000 kroner per år i 3 år. Det er også sendt en søknad til Kultur- og likestillingsdepartementet om medfinansiering.
Innspill til arbeidspakker og aktiviteter
Bakgrunnen for samlingen var at bruker- og referansegruppen skulle få en anledning til å foreslå arbeidspakker og aktiviteter for den kommende tiden, basert på erfaringer, kunnskap og utfordringer. Tanken er at arbeidspakkene og aktivitetene skal utvikles i samarbeid mellom nettverkets medlemmer og aktører. I praksis, kan dette inkludere alt fra diskusjonsgrupper om aktuelle temaer til større forskningsprosjekter. Innspillene fra de to samlingsdagene danner grunnlaget for videre arbeid med å definere konkrete arbeidspakker for nettverket.
Blant temaene som ble fremhevet var:
- Energi
- Bærekraftsdilemmaer
- Folkehelse, inkludering og universell utforming
- Kunstgress
- Snø og Ski
- Bedre utnyttelse av ressurser
- Prosjektutvikling
- Bedre kompetanseutvikling, kunnskapsdeling og samspill
- Forvaltning av tilskuddsordningen
- Sambruk, effektiv bruk, tilrettelegging
- Tilgjengelighet og mobilitet
Veien videre
Videre planlegges følgende aktiviteter for nettverket:
- Webinar om universell utforming – mars 2025 (åpent for alle interesserte)
- Webinar om energieffektive idrettsanlegg – mai 2025 (åpent for alle interesserte)
- Kick-off i Trondheim – 10. juni 2025
Hold deg oppdatert!
Vi vil fortløpende publisere mer informasjon om nettverkets kommende webinarer og aktiviteter på godeidrettsanlegg.no. For å sikre at du ikke går glipp av noe, anbefaler vi at du melder deg på vårt nyhetsbrev.
I løpet av våren lanseres også en egen nettside for BIAA, integrert i godeidrettsanlegg.no, så følg med for mer informasjon!