På oppdrag fra Norges Skiforbund har John Aalberg utformet en veileder for salting av langrennsløyper. Dette er kunnskap som etterspørres i stadig økende grad, og teoriene har vært mange og til dels udokumenterte. VM i Falun brakte «saltdebatten» til nye høyder, og dermed kom behovet for noe mer konkret. Aalberg har vektlagt at veilederen skal være brukervennlig for anleggseiere og arrangører på de fleste nivå.
Innhold
Hva er salting og når bør det gjøres?
- Hva er salt?
- Størrelsen på saltkornet
- Hvordan fungerer fryseprosessen?
- Hvordan best spre saltet
- Effekten av vær og temperatur
- Når virket IKKE salting?
- Forskjell på natursnø og kunstsnø
Riktig preparering og utstyr
- Snøpreparering
- Utstyr for preparering og salting
Praktiske eksempler på bruk av salt
- Sochi OL 2014 - kombinert langrenn
- Holmenkollen - 2014 to-dagers test prosjekt
- Holmenkollen - 2014 FIS & IBU World Cup
- VM på ski 2015 Falun
- Sommerskisentre og salting
Praktiske råd
- Salting - når i tidsnød
- Salting - når det er godt med tid
- Salting - når snøen inneholder lite fuktighet
- Salting - når snøen er våt
- Salting - når snøen er "død" og har ingen fuktighet i seg
Beslutninger og kommunikasjon til utøvere og ledere
- Beslutningsmatrise A - dagen før konkurransen
- Beslutningsmatrise B - på konkurransedagen