BMX-banen
BMX-banen
BMX-banen
Anleggstype

BMX-anlegg

Du vil her finne nyttige linker til nasjonale og internasjonale forbund, anleggsmanualer, veiledere og banemål til de ulike anleggstypene innen BMX-sykling.

Om BMX-anlegg

BMX står for Bicycle Moto Cross. Det hele startet i California på 60-tallet, da noen unge gutter ville drive med motocross, men som fort fant ut at de ikke hadde nok penger til store, tunge motorsykler. BMX-løp blir holdt på baner med runder på ca. 350 meter, som inneholder hopp, doserte svinger og andre hindringer.

BMX-baner er ofte er enklere og rimeligere å bygge enn en pumptrack. BMX-baner bygges i mindre skala, og dermed fungere som et kombinert anlegg for både BMX og pumptrack. Dette gjør BMX-banene til et fleksibelt og kostnadseffektivt alternativ for kommuner og lokalmiljøer som ønsker å tilrettelegge for sykkelaktivitet.

Les mer om BMX på NCF sine nettsider.

Norges Cykleforbund

Sykkelidretten organiseres av Norges Cykleforbund i Norge. Dersom du ønsker å vite mer om sykkelanlegg, anbefaler vi å kontakte Norges Cykleforbund: Administrasjon, Norges Cykleforbund.

Anleggsplan

Utdrag fra NCF's ANLEGGSPLAN 2024-2028:

NCF har identifisert behov for flere og bedre tilrettelagte anlegg for sykkelsporten i Norge. De viktigste satsingsområdene er:

  • Landevei (inkl. para): Arbeide for å bedre rammevilkårene for konkurranser på offentlig vei, spesielt knyttet til sikkerhet og kostnader for vakter.
  • Terreng og sykkelkross: Behov for flere permanente anlegg og samarbeid med langrennsarenaer. Stibyggerutdanning etablert ved Fagskolen i Viken.
  • Utfor og Enduro: Samarbeid med alpinanlegg for sommerbruk av heisbaserte løyper.
  • BMX: Ønsker flere baner utover dagens i Rogaland, Viken og Telemark, men sliter med å finne driftspartnere. Jobber for en veileder for bygging av BMX-baner.
  • Trial: Behov for permanente anlegg, settes opp midlertidige løsninger i Bergen og Kristiansand.
  • Pumptrack: Mange anlegg finnes, men få holder konkurransestandard. Målet er å knytte alle anleggene opp mot sykkelklubber.
  • Helårsanlegg: NCF har inngått avtaler i Midt-Norge med Skiforbundet og fylkeskommuner for å utvikle 20 anlegg de neste årene.