Trapp av heller snor seg oppover fjellsida.
Trapp som fører opp et skar. Elva og Mosjøen i bakgrunnen.

Verdens lengste sammenhengene steintrapp er straks ferdig

Og den er på Helgeland i Norge!

Helgelandstrappa har passert 4 000 trinn, og antallet bare øker. Straks er trappa ferdig, og vil føre deg rundt 800 høydemeter opp til Øyfjellet.

Verdens lengste steintrapp

Det er bygget mang en imponerende trapp i verden, og det nyeste tilskuddet er Helgelandstrappa ved Mosjøen. Trappa har allerede passert 4 000 trinn, og ved ferdigstilling anslås det at den vil telle opp mot 5 500 trinn. Med det vil den bli verdens lengste steintrapp!

Bygget av sherpaer

Som mange andre steintrapper og opparbeida stier i Norge, er Helgelandstrappa bygget av sherpaer. Av den grunn blir slike trapper gjerne kalt sherpatrapper på folkemunne. Hva sherpaene utretter med kun håndverktøy som spett, hammer og meisel, godt hjulpet av rå kraft og godt håndlag, er svært imponerende. 

Sherpaer jobber med steintrappen.
Sherpaene har virkelig lagt ned en innsats i byggingen av trappa. Foto: Prosjektgruppa for Helgelandstrappa

 Stairway to heaven

Turen starter tvers over Vefsna for Mosjøen, og trappa leder til Øyfjellet, 818 moh. Turen har dermed rundt 800 høydemeter stigning, og selv med godt tilrettelagt steintrapp, vil den kjennes i både muskler og lunger for alle og enhver. Strevet betaler seg imidlertid når en når toppen og får se utsikten fra det som er det høyeste punktet på fjellmassivet Øyfjellet er en del av. 

Stein flys inn med helikopter.
Enkelte steiner måtte flys inn med helikopter. Legg også merke til utsikten. Foto: Prosjektgruppa for Helgelandstrappa

Steintrapper som tiltak

Det er ikke tilfeldig at det blir stadig flere steintrapper i Norge. På populære turmål fører den store ferdselen til enorm slitasje på naturen. Etablering av steintrapper kan da bidra til å kanalisere ferdselen til trappa, slik at en unngår at hele fjellsida blir er nettverk av små og store stier. I verktøyet Hvordan redde naturen etter stor slitasje kan du lese mer om hvordan steintrapper kan brukes til å skåne naturen. 

En annen fordel med steintrapper er at de kan forenkle ferdsel og gjøre turmål mer tilgjengelige. Steintrapper gir et tørt, fast og forutsigbart underlag, og gjør det mye mindre krevende å forsere bratte partier. Det finnes flere gode verktøy og veiledere som går grundigere inn på steintrapper som tilretteleggingstiltak, for eksempel:

Mer informasjon

Den imponerende trappa er også omtalt av NRK: Verdens lengste sammenhengende steintrapp er snart klar. Dersom du har lyst til å gå trappa selv, anbefales UT.no sin turbeskrivelse av turen

I tillegg kan du følge med på Helglandstrappa sin Facebook-side for å følge ferdigstillelsen, se bilder fra prosessen eller holde deg oppdatert på hva som foregår.