Oversiktsbilde av L-formet innendørs idrettshall med blått gulv og flerbruksmerking for ulike idretter. I forgrunnen ser man et bortennisbord. I "hallen" til venstre ser man ribbevegg og baskebtallkurv i enden, mens i "hallen" til høyre ser man inngang til buldrerom og basketballkurv i enden.
"Hallen" til venstre. Langstrakt innendørs idrettshall med blått gulv og flerbruksmerking for ulike idretter. En person står midt i hallen med en ribbevegg og basketballkurv i bakgrunnen.
"Hallen" til høyre. Langstrakt innendørs idrettshall med blått gulv og flerbruksmerking for ulike idretter. Basketballkurv og inngang til buldrerom er plassert i enden av hallen. En pingpong-bordkant er synlig i forgrunnen.
Buldrerom med vegger med vegger i ulik helningsrad i ulike grønne nyanser.
Buldrerom fra annen vinkel. Veggene har ulik helningsgrad og er i ulike grønne nyanser. På den ene veggens er man utgangen til flerbrukshallen.

Penguin Arena

Flerbrukshall for Jotuns ansatte i tilfluktsrom

Hva gjør man med et tilfluktsrom fra 70-tallet som ikke lenger dekker dagens behov? På Jotuns hovedkontor i Sandefjord valgte ledelsen å tenke nytt – og resultatet ble Penguin Arena: et tilfluktsrom som i fredstid fungerer som en moderne flerbrukshall. Løsningen viser hvordan smart arealutnyttelse kan gi store gevinster for ansattes helse og arbeidsmiljø.

Anlegget er anbefalt av Norges bedriftsidrettsforbund.

Bakgrunn

Jotun ble pålagt å oppgradere tilfluktsrommet i fjellet på Gimle, som opprinnelig ble bygget i 1976, ettersom at flere av installasjonene hadde nådd slutten av sin levetid.  

Frem til oppgraderingen hadde fjellanlegget vært brukt som lager, men dette var det ikke lengre behov for. Jotuns ledelse så derfor en mulighet til å tilrettelegge arealene for bruk av de ansatte, i samarbeid med Sivilforsvaret. 

For å kartlegge hvilke funksjoner og fasiliteter de ansatte ønsket seg, ble de ansatte ved Jotun bedt om å svare på en åpen spørreundersøkelse. Etter en mindre filtrering ble forslagene og innspillene fra de ansatte sendt inn til administrasjonen som godkjente alle ønskene. Dette resulterte i Penguin Arena - en flerbrukshall for Jotuns ansatte som fortsatt oppfyller kravene til et tilfluktsrom, med kapasitet til å huse 900 personer i en krisesituasjon. 

Om anlegget

Penguin Arena ligger i tilfluktsrommet i fjellet på Gimle ved Jotuns hovedkontor i Sandefjord. 

Utforming og bruk 

Penguin Arena er en 750 m2 L-formet idrettshall, med to idrettsflater, hvorav 140 m2 utgjør et buldre-rom i enden av den ene idrettsflaten. I tillegg rommer arenaen et øvingsrom for Jotuns band for ansatte. Arenaen brukes til følgende idrettsaktiviteter: 

  • Felles sirkeltreninger for styrke
  • Badminton
  • Basketball
  • Bordtennis
  • Buldring
  • Diskgolf
  • Fotball/futsal
  • Innebandy
  • Pickleball
  • Volleyball
  • Yoga  
Oversiktsbilde av L-formet innendørs idrettshall med blått gulv og flerbruksmerking for ulike idretter. I forgrunnen ser man et bortennisbord. I "hallen" til venstre ser man ribbevegg og baskebtallkurv i enden, mens i "hallen" til høyre ser man inngang til buldrerom og basketballkurv i enden.
Penguin Arena er en 750 m2 L-formet idrettshall, med to idrettsflater, hvorav 140 m2 utgjør et buldre-rom i enden av den ene idrettsflaten. Foto: JOTUN

Teknisk 

Penguin Arena er prosjektert med tilfluktsrommets funksjon som førende premiss, og er oppgradert i samsvar med gjeldende krav fra tilfluktsromforskriften. I henhold til § 36 i forskriften, kan tilfluktsrom i fredstid brukes til andre formål, forutsatt at beskyttelsesfunksjonen opprettholdes og at rommet kan klargjøres som tilfluktsrom innen 72 timer. Med dette som utgangspunkt, ble det lagt til rette for at arealene også kunne benyttes som fullverdig idrettshall. 

Hele rommet er forseglet med tunnelduk for å hindre vanninntrenging fra grunnen og fjellet. I tillegg er alle tekniske installasjoner – som ventilasjon, nødstrøm, vanntilførsel og avløp – oppgradert eller nyinstallert for å møte kravene i tilfluktsromforskriften. Ut over dette er det benyttet samme løsninger og materialvalg som i moderne idrettshaller, inkludert sportsvennlig gulvbelegg, god belysning, skillevegger som kan heves og senkes og lignende.  

Gjennom kontinuerlig bruk som idrettsanlegg holdes lokalene i generelt god stand – noe som også er i tråd med erfaringer fra Sivilforsvaret, som viser at tilfluktsrom i jevnlig bruk holder seg bedre enn de som står tomme over tid (om tilfluktsrom – sivilforsvaret.no). 

Brukere 

Jotun Bedriftsidrettslag er hovedbruker av arenaen. Bedriftsidrettslaget har faste aktiviteter hver dag, før og etter arbeidstid. Hovedsakelig benyttes anlegget rett etter arbeidstid, slik at ansatte kan få trent før “middagstid”. 

Arenaen er også dimensjonert for å kunne huse arrangement for bedriftens ansatte som selskaper og teambygging. Kompetanseavdelingen benytter arenaen jevnlig for å tilføre kursene deres noe nytt. 

Anlegget er av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker kun tilgjengelig for Jotun sine ansatte. Ved spesielle arrangementer i regi av Jotun kan arenaen være åpen for ikke-ansatte. 

Prosess 

Brukermedvirkning har vært sentralt i utviklingen av Penguin Arena. Det ble sendt ut en enkel og åpen spørreundersøkelse til alle ansatte, hvor de kunne komme med ønsker og innspill til hva arealene skulle brukes til. Stort sett alle realistiske forslag ble tatt med i utviklingen av hallen. 

Byggeperioden varte i litt over ett år, fra starten av oppryddingen til åpningsseremonien sommeren 2024.

Jotuns interne ingeniøravdeling for ECA-regionen, hadde ansvaret for koordineringen av alle involverte disipliner gjennom prosjektet. 

To bilder som viser den tidlige fasen av utviklingen av Penguin Arena. Til venstre: et grovt bearbeidet rom med betonggulv og lagret utstyr. Til høyre: arbeidere i gang med å legge grunnlaget i et uforet fjellrom med byggemateriell og utstyr.
Tidlig fase av utviklingen av Penguin Arena. Til venstre: rommet ble brukt til lagring og klargjøring. Til høyre: grunnarbeid i det uforede fjellrommet før innvendig konstruksjon startet. Foto: JOTUN
To bilder som viser videre utvikling av Penguin Arena. Til venstre: ferdig isolert og belyst rom med jevnet gulv. Til høyre: installasjon av underlaget til sportsgulvet med tynne trespiler og dempingselementer.
Videre fremdrift i utviklingen av Penguin Arena. Til venstre: rommet etter montering av innervegger og lysanlegg. Til høyre: oppbygging av sportsgulv med demping og trespiler. Foto: JOTUN
Rommet begynner å ta form, og se ut som en idrettshall.
Montering av gulv og veggpaneler. Til venstre: det blå sportsgulvet legges. Til høyre: det settes opp plater langs veggene slik at tunellduken kan beskyttes mot dunk, spark og baller. Foto: JOTUN
To bilder bundrerommet under konstruksjon. Til venstre vises fasaden av trekonstruksjonen, til høyre ser man ferdigmonterte klatreflater på innsiden av buldrerommet med mange små hull for klatregrep.
Buldrerommet bygges opp. Platene monteres med varierte vinkler og flater for at de som buldrer skal kunne bryne seg på ulike vanskelighetsgrader. Foto: JOTUN

Suksessfaktorer 

  • Tett samarbeid med spesialister for tilfluktsrom i Sivilforsvaret
  • Riktig valg av erfarne underleverandører for alle fag med erfaring rundt tilfluktsrom
  • Riktig valg av erfarne underleverandører for alt av idrettsinstallasjoner 

Bærekraftstiltak 

  • Gjenvinning av varme på HVAC anlegget 
  • Oppvarming skjer via vannbårent varmebatteri i HVAC systemet som er tilkoblet sjøvannsanlegget 

Økonomi og finansering

Kostnaden for oppgraderingen av selve tilfluktsrommet er konfidensiell. Men kostnaden ved å gjøre deler av tilfluktsrommet til et idrettsanlegg kom pp ca 4.700.000, i 2023-kroner. 

Drift

Idrettsanlegget er en del av et tilfluktsrom. Tilfluktsrom-delen må gjennom jevnlig sertifisering av sivilforsvaret. Buldrerommet må også sertifiseres jevnlig. Vedlikehold utføres av vaktmestertjenesten og vedlikeholdsavdelingen ved Jotun A/S. 

Renholdskostnader ligger på 21.600 årlig. I tillegg kommer annet vedlikehold ved behov. Strømkostnader ikke tilgjengelig, da disse regnes som konfidensielle. 

Nøkkelpunkter

Effektiv arealutnyttelse med stor verdi for bedriftens ansatte: Penguin Arena er et fullverdig tilfluktsrom som i fredstid fungerer som en moderne flerbrukshall og samlingspunkt for Jotuns ansatte. Anlegget fremmer folkehelse, trivsel og sosialt samhold på tvers av bedriftens 900 ansatte ved hovedkontoret i Sandefjord. Prosjektet er et godt eksempel på effektiv utnyttelse av arealer som ellers ville stått tomme, til stor nytte og glede for de ansatte. 

Referanser og les mer

Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Jotun Bedriftsidrettslag. Vi takker for samarbeidet!  

Ønsker du å lese mer om arenaen kan du sjekke ut snarveiene under.