oversiktbilde over sykkelparken
Oversiktsbilde Kleivbakken sykkelpark m/gapahuker
Oversiktsbilde Kleivbakken sykkelpark

Kleivbakken sykkelpark

Et sentralt møtested for sykkelaktivitet

På Stampesletta i Lillehammer har det dugnadsdrevne idrettslaget Lillehammer Cykleklubb klart å skape en sosial samlingsplass for både organisert og ikke-organisert sykkelaktivitet.

Anlegget er anbefalt av Tverga – Ressurssenter for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet i Norge.

Bakgrunn

Mange av de aktive medlemmene i Lillehammer Cykleklubb har bakgrunn fra sykkelek. Dette inspirerte klubben til å utvikle en sykkelpark tilrettelagt for sykkelglede og som er lett tilgjengelig for både medlemmer og ikke-medlemmer. 

Anlegget er spesielt tiltenkt dem som ikke nødvendigvis ønsker å delta i organiserte treninger. Anlegget skal tilrettelegge for at flere barn kan delta i sykkelaktiviteter på egne premisser, uten presset fra strukturert trening. Den nye sykkelparken fungerer som en sosial møteplass, hvor barn og unge kan samles og oppleve gleden av å leke med sykler i trygge omgivelser. 

Om anlegget

Kleivbakken sykkelpark ligger på Stampesletta i Lillehammer, i hjertet av OL-byen. Parken ligger i umiddelbar nærhet til akebakke, tre ishaller, flere fotballbaner og Håkons hall (en flerbrukshall). 

Fasiliteter 

Sykkelparken dekker omtrent 2 mål og består av en pumptrack. 

I november 2024 ble det satt opp to gapahuker i tilknytning til sykkelparken (og akebakken). Gapahukene er orientert mot sør, som gir brukerne mulighet til å ta en pause fra syklingen i le for den kalde nordavinden. Gapahukene er utviklet av RAM Arkitektur og Gudbrandsdal Massivtre for Lillehammer Cykleklubb og Kleivbakken Sykkelpark, og har fått navnet HUK. PDF-en i boksen "Last ned eksternt" til høyre inneholder en teknisk tegning som viser plasseringen av gapahukene i forhold til sykkelparken.

Lillehammer Cykleklubb jobber i skrivende stund også med å samle inn midler, gjennom spleis, for å sette opp griller og diverse utemøbler i tilknytning til sykkelparken, noe som vil gjøre den til et enda mer attraktivt samlingspunkt. 

Kollasj av bilder av gapahukene
Gapahukene er laget av massivtre, det eneste konstruksjons-materiale som defineres som Co2-nøytralt. Foto: RAM Arkitektur

Hva er en pumptrack?

En pumptrack er en asfaltert rundbane som kommer i mange forskjellige fasonger og lengder. Typiske elementer i en pumptrack er doseringer, korte småbakker, kuler og hopp. Formålet er at du skal «pumpe» deg rundt banen i stedet for å tråkke, derav navnet pumptrack. En pumptrack brukes som oftes til sykkelaktivitet, men man kan også benytte skateboard, sparkesykkel m.m. Å sykle i en pumptrack gir god teknikktrening, som svingteknikk, balanse og "bikehandling". 

Informasjon hentet fra Lillehammer Cykleklubbs hjemmeside - Kleivbakken sykkelpark

Asfalt - økt bruk og minimalt vedlikehold

For å sikre lang levetid er anlegget konstruert med god drenering og asfaltert overflate. Asfalten utvider brukergruppene fra kun sykkel til også å inkludere sparkesykler, skateboard og rulleskøyter. I tillegg er anlegg med asfalt nær vedlikeholdsfrie i motsetning til anlegg i grus. 

Brukere 

Sykkelparken er lett tilgjengelig for barn og unge, og kan enkelt nås med sykkel fra byens mange nabolag. Den tilbyr trygge omgivelser for lek og aktivitet, og den strategiske plasseringen i et område med eksisterende idrettsanlegg gjør det enkelt for barn og unge å kombinere ulike aktiviteter.  

Primærmålgruppen er barn og unge under 18 år, og parken er særlig populær etter skoletid og i helgene. Den brukes også til organisert trening for medlemmene i Lillehammer Cykleklubb. 

I videoen under får du se klipp fra sykkelparkens offisielle åpningsdag i mai 2023.

Videoen er hentet fra YouTube: Kleivbakken sykkelpark - Lillehammer Cykleklubb (publisert 07.05.23)

Prosess

Et stort ønske om et anlegg for sykkellek fra klubbens medlemmer var årsaken til byggingen av sykkelparken. 

Planlegging og innsamling av tilbud 

Før klubben sendte søknad til Sparebankstiftelsen DNB om midler, våren 2020, hadde klubben allerede mottatt et tilbud. Men ettersom klubben fikk et lavere beløp fra Sparebankstiftelsen DNB enn forventet, måtte det gjøres nye runder med innhenting av tilbud. Dette resulterte i et totalenterprise-tilbud fra leverandøren Trailhead Nesbyen AS med en betydelig lavere pris, uten at kvaliteten på anlegget ble vesentlig redusert. 

Byggeprosess og gjennomføring 

Høsten 2021 hadde klubben befaring med leverandøren, som laget et design tilpasset området. Klubben tok deretter ansvar for byggesøknader og nødvendige godkjennelser fra kommunen.  

Byggingen av anlegget ble igangsatt 8. august 2022, og ble ferdig knappe tre uker senere. Med unntak av noe grunnarbeid utført av eksterne entrepenører, ble hele prosjektet gjennomført som totalentreprise av leverandør. Lillehammer Cykleklubb har selv stått for pynting og såing av gress rundt anlegget på dugnad i etterkant av at anlegget stod ferdig.  

Den offisielle åpningen av anlegget ble holdt i mai 2023.  

Kvalitet og langsiktighet 

Hele prosessen har vært preget av klubbens mål om å skape varige og solide løsninger som sikrer både høy kvalitet og lang levetid for anlegget. Klubben kunne valgt en rimeligere pumptrack i grus, men med tanke på norsk vær og klima ville et slikt anlegg trolig krevd omfattende vedlikehold og potensielt vært ødelagt etter kort tid. 

I videoen under får du et lite innblikk i hvordan leverandøren har arbeidet med å bygge sykkelparken. 

Videoen er hentet fra YouTube: Pumptrack på Lillehammer - Lillehammer liftutleie (publisert 17.10.22)

Økonomi og finansiering

Selve sykkelparken kostet omtrent 1,3 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Av dette har 700.000 kroner kommet fra Sparebankstiftelsen DNB, 300.000 kroner fra spillemidler, og nesten 300.000 kroner fra momskompensasjon. Resten, som er under 50.000 kroner, har klubben dekket med egne midler.  

De nyoppsatte gapahukene koster 50.000 kroner per stykk og er delfinansiert med noen ekstra kroner fra Sparebankstiftelsen DNB pluss klubbens egne midler.  

Driftskostnad 

Driften av anlegget medfører ingen kostnader, ettersom alt arbeidet utføres gjennom dugnad. Dette driftsarbeidet består hovedsakelig av raking og rydding. 

Drift

Kleivbakken Sykkelpark eies og driftes av Lillehammer Cykleklubb, men med Lillehammer Kommune som grunneier. Driftsarbeidet består hovedsakelig av raking og rydding som gjøres ved behov, og medfører ingen kostnader ettersom at arbeidet utføres gjennom dugnad.

Nøkkelpunkter

Sykkelglede for alle!

Sykkelparkens sentrale plassering i hjertet av idrettsbyen Lillehammer gjør anlegget lett tilgjengelig for barn og unge fra hele området. Parken er åpen for alle, uten krav til forkunnskaper eller betaling, slik at hvem som helst kan nyte lek og aktivitet i pumptracken og rundbanen, når som helst.

Referanser

Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med styreleder i Lillehammer Cykleklubb, Trailhead Nesbyen AS og RAM akitektur. Vi takker for samarbeidet!

Ønsker du å lese mer om anlegget kan du sjekke ut snarveiene under.