Anleggstype

Golfanlegg

Du vil her finne nyttige linker til nasjonale og internasjonale forbund, anleggsmanualer, veiledere og banemål til golfanlegg.

Om golfanlegg

Golfbaner

En golfbane består normalt av 9, 18 eller 27 hull. Banen består av tee (utslagsplass), vannhinder, ruff og semiruff, out of bounds (teknisk sett ikke en del av banen), bunkere (sandhinder), fairway (større delen av banen), green (området der hullet er plassert) og selve hullet, som er markert med flagg.

Dersom du ønsker å vite mer om golfanlegg, anbefaler vi at du kontakter Norges Golfforbund.

Innendørs

Man kan søke om spillemidler til aktivitetssaler for golf av ulike størrelser, men ikke til golfsimulator.

Norges Golfforbund

Norges Golfforbund (NGF) ble stiftet 28. mai 1948 og er p.t. det tredje største særidrettsforbundet i norsk idrett. Ved utgangen av 2023 er 172 golfklubber tilsluttet NGF. 

NGF har revidert anleggspolitisk dokument som nå er gjeldende til 2030. Dokumentet er utarbeidet for å gi NGF en plattform som legger best mulig til rette for en anleggsutvikling i samsvar med visjonen for Golf-Norge: ”Golf – en idrett for alle”. I visjonen uttrykkes målet om at alle mennesker som ønsker det gis mulighet til å utøve golf ut fra egne behov. Dokumentet skal også bygge opp under golf-Norges hovedmål: ”Flere og bedre golfspillere i sunne klubber”.

Anleggspolitisk dokument for golf-Norge 2024-2030 

Utdrag fra NGF's anleggspolitiske dokument (Vedtatt av styret i Norges Golfforbund 28.09.2024):

"Samlet sett mener NGF at det bør være en ambisjon at Golf-Norge skal ha vekst i alle typer av anlegg. En nasjonal organisasjon som NGF har imidlertid ikke lokalkunnskap god nok til å fastslå hvor de enkelte anleggene bør etableres. Generelt ser NGF det som naturlig at antall mindre anlegg, treningsområder og innendørsanlegg øker mer enn de tradisjonelle 18-hulls anleggene. NGF mener også at en prioritering av oppgradering/rehabilitering framfor nybygging vil være klokt for mange anlegg. 

Det er kun områder som allerede opplever høyt spilletrykk at det bør bygges nye 18-hullsanlegg. Seks- og nihullsanlegg er mindre arealkrevende samt rimeligere å etablere og drifte". 

I tråd med disse prioriteringene, tar de følgende punktene utgangspunkt i NGFs anleggspolitiske dokument og belyser viktige satsingsområder for golfanlegg frem mot 2030.

Treningsanlegg

Det er behov for å forbedre treningsanleggene på golfbaner for å møte kravene fra både nybegynnere og etablerte spillere, samtidig som det letter presset på banene. Dette innebærer oppgraderinger av eksisterende anlegg, god planlegging av nye, og fokus på kapasitet og kvalitet i treningen.

Innendørsanlegg

Utvikling av innendørsanlegg og simulatorer er viktig for å gjøre golf til en helårsidrett, styrke spillernes sportslige utvikling og bygge klubbmiljøet. Klubbenes satsing på slike anlegg bør være en del av virksomhetsplanen, og NGF jobber for at innendørsanlegg skal kvalifisere for spillemidler.

Anlegg for internasjonale turneringer

Klubber som ønsker å arrangere internasjonale turneringer må sette seg inn i kravene, lage en utviklingsplan for anlegget, og anbefales å samarbeide tett med NGFs turnerings- og anleggsansvarlige. 

Universell utforming og tilgjengelighet

Golf har en unik mulighet til å integrere både funksjonsfriske og funksjonshemmede spillere, takket være handicapsystemet. Dette gjør det mulig for alle å spille og konkurrere sammen, uavhengig av alder eller funksjonsnivå. For at golf skal være inkluderende for alle, er det avgjørende at anleggene er tilgjengelige for alle brukere.

Utdrag fra NGF's anleggspolitiske dokument (Vedtatt av styret i Norges Golfforbund 28.09.2024):

"Universelt utformede anlegg er anlegg som også er tilrettelagt for funksjonsfriske. Derfor må også golfanlegg få en universell utforming og en bevissthet om dette må være til stede fra start i planleggingen. På den måten kan det oppnås gjennom hovedløsningen og ikke gjennom spesielle tilpasninger, særløsninger eller tilleggsløsninger". 

Les mer om universell utforming og tilrettelegging av golfanlegg på forbundets nettside: Anleggstilpasning funksjonshemmede - golfforbundet.no

Om miljø

Norges Golfforbund har sammen med de andre nordiske golfforbundene startet Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (STERF). Stiftelsen støtter og tilrettelegger for forskning innen golfanlegg. Målet til stiftelsen er "to be the leading international centre of expertise in sustainable golf course management" (å være det ledende senteret for ekspertise innen bærekraftige golfbaner). Les mer om STERF og bærekraftige golfanlegg på STERFs hjemmeside, sterf.org