Etter flere år med nedgang har pila snudd. Idretten kan glede seg over en solid økning i spillemiddeltilskudd til anlegg, hele 16% – tilsvarende 300 millioner kroner. Det er idrettspresidenten strålende fornøyd med.
Idretten har over lang tid jobbet hardt for økte tildelinger til anlegg, og nå er bønnene hørt – etter flere år med nedgang peker pila endelig oppover. Regjeringen har besluttet at hele 2,2 milliarder kroner av Norsk Tippings overskudd for 2024 skal gå til anleggsformål – det er en økning på 16 %, skriver idretten selv.
Dette er en del av de 4,25 milliardene som totalt er tildelt idretten fra overskuddet – noe Norges idrettsforbund naturligvis er godt fornøyd med.
– Det er svært gledelig at regjeringen har lyttet til idretten og øker tildelingen av spillemidler til idrettsanlegg med over 300 millioner kroner, og samtidig signaliserer en mulig økning av tilskuddssatsene til sentrale anleggstyper. Dette er i tråd med våre innspill, og vi mener det er helt nødvendig med økte tilskuddssatser for å få fart i anleggsbyggingen, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai i en pressemelding fra forbundet.
Al-Samarai trekker fram at økningen kommer godt med etter flere år med nedgang.
– De siste årene har vi dessverre sett en nedgang i investeringer i idrettsanlegg. Dette skyldes både en svakere kommuneøkonomi og en betydelig pris- og kostnadsvekst i samfunnet. Når tilskuddssatsene også har stått stille i samme periode, er det mange kommuner og idrettslag som har vegret seg for å ta den økte investeringskostnaden. Den trenden håper vi nå skal snu, sier Al-Samarai.
Det er ikke bare bevilgningene som er økt – det går nå langt fortere å få pengene, forteller kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i den samme pressemeldingen.
– I flere tiår har det store etterslepet til idrettsanlegg vært et problem, men nå har vi fått bukt med det. Da regjeringen tok over i 2021, måtte idrettslag og kommuner vente i nesten tre år på å få pengene sine. Nå får vi ventetiden ned til under ett år. Med denne nedgangen i etterslepet har vi nå kontroll, og alt ligger til rette for å kunne gi mer til hvert enkelt anlegg. Staten vil altså bidra med en større del av finansieringen enn før, sier Jaffery.
Les idrettsforbundets pressemelding her: Regjeringen lytter til idretten og bevilger nesten 2,2 milliarder til idrettsanlegg - nif.no (publisert 9. mai)
Fakta: Om ordningen
Spillemidler er et begrep brukt om overskuddet fra Norsk Tippings pengespill, som fordeles til samfunnsnyttige formål etter bestemmelser i pengespilloven. Dette inkluderer idrett, kultur og frivillige organisasjoner.
Ordningen med å bruke overskudd fra statlig pengespill til allmennyttige formål ble etablert i 1948, da Norsk Tipping ble grunnlagt. Fra 1993 ble det fastsatt at en stor andel av overskuddet skulle gå til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg over hele landet. Det resterende overskuddet brukes til tiltak mot spilleproblemer og egenkapital.
Etter at Norsk Tippings årsregnskap er godkjent, fastsetter Kultur- og likestillingsdepartementet hvor mye som skal tildeles ulike formål. Midlene fordeles deretter gjennom søknadsbaserte ordninger, hvor idrettslag, kommuner og andre aktører kan søke støtte til konkrete anleggsprosjekter.
Overskuddet fordeles etter en fast nøkkel:
- 64 % til idrettsformål
- 18 % til kulturformål
- 18 % til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner
I tillegg tas det avsetninger til tiltak mot spilleavhengighet og for å sikre Norsk Tippings egenkapital.
Hva slags anlegg får støtte?
Støtten gis til både nærmiljøanlegg (små, lavterskel tilbud) og større, mer kostnadskrevende idrettsanlegg. Det er særlig de såkalte "sentrale anleggstypene", som flerbrukshaller, svømmehaller og fotballbaner, som har høy prioritet.
Kilde: Regjeringen.no, Idrettsforbundet.