Idrettsanlegg er mer enn bare steder for trening – de er viktige møteplasser som skaper fellesskap, inkludering og aktivitet i lokalsamfunn over hele landet. Nå vil Norges idrettsforbund styrke og utvikle disse anleggene gjennom en ny resolusjon.
Norges idrettsforbund vedtok 24. mai 2025 resolusjonen «Idrettsanlegg – de nye møteplassene!» under Idrettstinget. Resolusjonen fremhever idrettsanlegg som mer enn bare fysiske strukturer; de er moderne samfunnshus som fremmer fellesskap, idrettsaktivitet, mestring og livslang idrettsglede.
Idrettslagene spiller en sentral rolle i lokalsamfunnene, spesielt for barn og unge, ved å skape samhold og trygge miljøer. For å styrke denne rollen, understreker resolusjonen behovet for flere og bedre idrettsanlegg som er åpne, inkluderende og tilgjengelige for alle, uavhengig av alder, kjønn eller sosial status.
Behov for flere og bedre anlegg
Det er et økende behov for flere idrettsanlegg som er tilgjengelige året rundt og utviklet i tråd med prinsippene for sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. Dette inkluderer også spesialanlegg for paraidrett. Eksisterende anlegg må vedlikeholdes og oppgraderes, spesielt i lys av nye miljøkrav som kan medføre økte kostnader, som for eksempel overgangen fra gummigranulat på kunstgressbaner til mer miljøvennlige alternativer.
Krav til myndighetene
Resolusjonen peker på en synkende utvikling i anleggsbyggingen, med det laveste investeringsnivået på ti år i 2024. For å snu denne utviklingen, oppfordrer Idrettsforbundet staten til å:
- Styrke samarbeidet mellom private og offentlige aktører for å øke anleggsbyggingen.
- Innføre full og rettighetsfestet momskompensasjon.
- Redusere kostnadene knyttet til mellomfinansiering for idrettslag.
- Gi idrettslag like finansieringsvilkår som kommunene.
- Øke tilskuddssatsene til anlegg i spillemiddelordningen.
Videre ber resolusjonen staten om å bidra til bygging av et nytt toppidrettssenter, som skal fungere som et nasjonalt samlingspunkt og styrke fellesskapet i norsk idrett. Det påpekes også at staten må ta ansvar for vedlikehold og oppgradering av eksisterende anlegg, spesielt når nye miljøkrav medfører økte kostnader, som for eksempel omstilling bort fra gummigranulat på kunstgressbaner eller behandling av blyforurensning på skytebaner.
En investering i fellesskap og folkehelse
Budskapet i resolusjonen er tydelig - investering i idrettsanlegg er en investering i samfunnets helse, inkludering og fellesskap. Ved å legge til rette for flere og bedre møteplasser gjennom idretten, kan man bidra til å forebygge utenforskap og fremme både fysisk og psykisk helse i befolkningen.
Les mer
Nyhetssaken kan leses i sin helhet på Norges idrettsforbunds nettsider: Idrettsanlegg – de nye møteplassene! - idrettsforbundet.no