Da Badmintonsenteret i Kristiansand åpnet sine dører i 1987, var hallen Norges første i sitt slag. 30 år etter er den fremdeles en godt fungerende hall og kjernen for badmintonaktivitet på Sørlandet. De grønne veggene gir god kontrast til badmintonballen og muliggjør gode balldueller. Anlegget er anbefalt av Norges Badmintonforbund.
Bakgrunn
Fra dårlig hallkapasitet til arrangementsansvar for EM
Badmintonsenteret i Kristiansand ble ferdigstilt i 1987 og var på den tiden en løsning på den dårlige hallkapasiteten i byen. Kristiansand badmintonklubb ønsket seg en egen hall og sikret seg tilskudd til byggeprosjektet gjennom å søke status som “Riksanlegg”. Med på kjøpet fikk de arrangementsansvar for EM i 1988. Klubbmedlemmer med erfaring fra byggebransjen var tungt involvert i byggeprossesen, noe som styrket kvaliteten i prosjektet.
Sørlandets badmintonkultur
Badminton har i mange tiår vært en populær idrett på Sørlandet, og klubbene i området har gjennom årene dyrket fram mange elitespillere. Badmintonsenteret er fremdeles en av få rendyrkede badmintonhaller i Norge. Til sammenlikning har København mellom 50 og 60 haller.
Anlegget
Hallen har et areal på ca. 3 000 kvm, hvilket inkluderer spilleflate, tribune, kafe, klubbrom mm. Spilleflaten er på ca 26 x 47 meter, hvilket gir 9 baner til trening og 1-6 baner i konkurranser. Ved turneringer eller samlinger kan Odderneshallen, som ligger vegg i vegg og på samme plan, benyttes. Med dette utvides kapasiteten med 6 baner. Badmintonsenteret har faste tribuner med kapasitet på 300 personer, og ved bruk av teleskoptribuner økes kapasiteten til 1 640 personer.
Spesielle hensyn til klubben og idretten
I funksjonell utforming er det tatt spesielle hensyn til klubbens og idrettens behov. Dette gjør at hallen fungerer godt til formålet:
- Takhøyde på minimum 9 meter.
- Gode lysforhold med lyspunkter plassert mellom banene, ikke over
- Lufthastigheter <0,2 m/s av hensyn til badmintonballen. Badmintonsenteret har diffus ventilasjon
- God overnattingskapasitet i forbindelse med turneringer og samlinger.
- Minimalt med dagslysinnslipp.
- Vegger og tak i farger som står i kontrast til badmintonballen.
Drift
God kommunikasjon mellom kommune og klubb
Kristiansand kommune har siden byggingen hatt ansvar for drift og tok etterhvert også eierandel i hallen. Vellykket drift av badmintonhallen forutsetter god dialog mellom kommunen og klubben, spesielt i forbindelse med styring av ventilasjon. Badmintonklubben har helt siden kommunen tok over driften vært en sterk pådriver for løpende vedlikehold. Dette er noe av grunnen til at hallen har holdt seg godt tross sine 30 år.
Klubben har ansvar for drift av kafeen og gjør også noe vedlikehold på dugnad.
Flerbruk
Badmintonklubben er helt klart den største brukeren av hallen. Ved siden av de regelmessige treningene, avholdes det NM, europacup, samlinger og mindre turnering for alle aldersgrupper. På dagtid og i helger har andre hallidretter, f.eks håndball, treningstider i hallen.
Hallen er utstyrt med infrastruktur for TV-produksjon og har gjennom årene også vært arena for musikk og kulturarrangement.